Bildebehandling

Bildebehandling

Med denne artikkelen ønsker jeg å belyse temaet bildebehandling på data.

Artikkelen er nyttig først og fremst for de som ikke har drevet med bildebehandling på data, men som er nysgjerrig og som vil ha noen fakta å forholde seg til før en setter i gang. Først kan jeg si, det er mange meninger, mange programmer og velge mellom, og forskjellig vanskelighetsgrader og det er greit å ta et valg fra starten av som er «Godt nok» for deg.

Behovet til den enkelte er forskjellig. Det er avhengig av pris, om ens data kunnskap, og ikke minst hvor mye tid regner du med at du vil bruke på dette fremover. Da er vi også inne på dette med læreterskel. Altså, «hva er godt nok for deg». Men en ting som er sikkert, er at en liten justering gjør fort susen på bildene, om en bare vil ha bildet noe bedre, eller om en vil fordype seg mot profesjonelle resultatet. (for 15-20 år siden tok jeg produktbilder med dias med min Hasselblad. Bildene så jeg først etter fremkallingen, og det var ikke snakk om noe justering i ettertid). Det er mange gode programmer, kjente og ukjente, og det finnes gratis programmer. Først må du vurdere om du skal bruke et gratisprogram, eller et program som er mer etablert og som det finnes kurs for, så du kommer raskt i gang på en fornuftig måte. Fakta. Adobe som kanskje er mest kjent for de fleste, har tre programmer som er videns kjent. Photoshop CC (proff versjon), Lightroom og Photoshop Element. Photoshop CC og Lightroom kan du ikke kjøpe, men må leie. En pakke med Photoshop CC og Lightroom Classic kan være på tilbud et år for ca. 1500.- i året. Men … etter den tid, øker prisen til omtrent 2500.- (ta forbehold om prisendringer). Photoshop Element kan du kjøpe, og den blir din og koster under tusenlappen. (Prisene er m/mva, men ta forbehold om mine opplysninger om pris er helt korrekt). Når du leier PH CC og Lightroom et par tre år, og ikke ønsker å betale på dette mer, da får du ikke brukt programmene mer. Ph Element kan du bruke år etter år. Andre kjente program er DXO og Capture One som er kjøpevare. (ikke leie). Jeg har ingen erfaring med de, men dette er programvare som skal være svært gode. Affinity har jeg jobbet litt med, et kjøpeprogram som koster ca. 500.-. Programmet er svært godt og avansert og med noe ganske høy læreterskel. Alle de hittil nevnte programmene  kan åpne RAW filer fra forskjellige kameraer og selvfølgelig JPEG bildene dine. Og så må du ikke glemme programvaren som er gratis som følger med kameraet ditt. Oftest et program du laster ned gratis fra nettet fra din kameraprodusent. Kameraprodusentens program kan åpne alle jpeg filer, men kun RAW filer fra ditt kamera. Det må nevnes at de programmer du leier, blir hele tiden oppdatert, med blant annet nye RAW fil profiler. (for nye kameraer).

Bildet over er rett fra kameraet.

Bildet over er justert i Photoshop Elements.

Det jeg tror er smartest å ta stilling til er, å være realistisk å tenke på hvor mye tid skal du bruke til bildebehandling, og hvor mye tid skal du bruke til å lære. Kan jeg lære meg selv eller skal jeg gå på kurs. Har jeg god datakunnskap eller kun så der. Og ta stilling til kostnaden ved leie eller kjøp.

Kjøper du et nytt kamera om tre år, og jobber med RAW filer, må du regne med å oppdatere dagens programvare for at programmet skal forstå den nye RAW filen. Å fornye PH Element koster ca -7 – 800 kroner. Programmer du leier, blir oppdatert fortløpende. De fleste programmer har på en måte tre deler. JPEG justeringer, RAW fil innstillinger og et arkivsystem.  De fleste programmer kan du laste ned å teste gratis i 30 dager. Når tiden er ute må du betale, ellers blir programmet inaktivt inntil du betaler en lisens.

På grunnlag av alt skrevet over, er min subjektive mening at Photoshop Elements er godt nok for mange. Læreterskelen er ikke så høy, og kanskje viktigst, strukturen og grensesnittet er enkelt og forståelig, og på mer lik linje med «vanlige» programmer. Dette er en god begynnelse med god kontroll, og jeg kan love at du kan lære svær avanserte muligheter som er mer enn nok å holde styr på. Det viktigste med et bildeprogram er at du lærer deg målbevisst den kunnskapen du har behov for.

Jeg arrangerer flere kurs i Photoshop Elements i egen regi.
Kursene inneholder JPEG behandling, RAW fil behandling, hvordan importere og tenke struktur,
hvordan bruke organizer og arkivering, gjøre et bilder ferdig i sort/hvitt for print med mer.

Share with your friendsSubmit