PRINT

PRINT

Hvordan er egentlig prosessen med bildet fra kameraet og inn på din data? Og videre … hvordan ser du bildet på skjermen, og hvorfor får mange feil valører og fargestikk i forhold til hva en ser på dataskjermen.

Først må vi gå ut ifra at bildet er riktig i kameraet. Uansett om du eller kameraet har bestemt fargestikket, er det riktig i forhold til selve opptaket. Så kan man selvfølgelig diskutere om en skulle ha brukt en annen kamera innstilling. Så overfører du bildet til datamaskinen, og opplever bildet annerledes på dataskjermen enn på kamera skjermen, eller til og med i forhold til der du var og tok bildet. Da kommer vi inn på dette med skjerm-kalibrering. Nå er mange gode skjermen ferdig kalibrert fra fabrikk, og dermed kan du stole på skjermen, om ikke 100% så tilnærmet. Men over tid må en skjerm kalibreres (flere ganger i året). En slik kalibrering kan du gjøre selv, og verktøyet koster fra noe under tusenlappen til flere tusen kroner. Jeg selv bruker en til drøye tusenlappen. Når dette er gjort kan du faktisk se på skjermen hvordan ditt bilde egentlig er. Da har du kontroll … så langt.


Men … fortsatt er du ikke sikker på rett farger på din kopi. Hvorfor ikke? (Tenk deg at du printer ut i sort/hvitt, men får grønnstikk slik vist over…) Fordi nå må programvaren på datamaskinen du bruker og printer snakke sammen, og i tillegg må du ha installert riktige profiler for det papiret du bruker. Jeg personlig bruker Photoshop CC og en Epson A3+ printer. Og med noen enkle grep har jeg kontroll på det oppsettet. Det er flere programmer du kan bruke for god kontroll, og spesifikke printer-programmer også, men jeg pleier i mange sammenheng og si, så lenge jeg har kunnskap om mitt opplegg og god rutine, og i dette tilfellet får rett farger, DA ER DET GODT NOK! Ellers vil du sikkert kunne få mange «gode råd» og noen «unødvendige» om dette. Med litt øvelse, anbefaler jeg at du ender opp med 2-3 typer papir som du liker (dine favoritter), så får du en god erfaring med disse. Derfor må du laste ned profiler fra papirleverandøren du bruker for hvert papir, så data og printer er enig om hvordan utskriften skal kjøres og ved hjelp av profilen. Vel … dette var en kort intro, og ikke så vanskelig som det høres ut som.  På foto.no i Oslo er det en og annen gang kurs i både printing og skanning.  Deltar du på mine DAGSKURS I FOTOGRAFERING vil du kunne se hvordan jeg printer ut din beste kopi. Se kurskalender.

Share with your friendsSubmit