Film-Brikke format

Film-Brikke format

Bildebrikken i digitalkameraet er i kamerahuset der filmen var før.Tidligere når vi brukte film, husker sikkert mange «voksne» den vanlige dias filen- 135 film som en brukte i de vanlige speilrefleks kameraene. Negativruten på den filmen er 36mm x 24mm. I dag har vi noen digitalkameraer med en bildebrikke som har samme størrelse, dermed kaller vi det for «Fullformat kamera». De fleste som har et speil/systemkamera har en brikke som går under navnet APS. Canon APS er ørlite mindre enn APS til Sony, Nikon, Pentax og noen flere, men vi kan i korthet si størrelsen er 25mm x 16,7mm (APS= Advanced Photo System). Og så har vi formatet Four Third som er 18mm x 13,5mm, altså en del mindre enn APS. (Micro four thirds). Det ble lansert av Olympus og Panasonic i 2008, noe som kom i kjølevannet av speilløse kameraer. Og så til mellomformatet, en annen størresle, som igjen er en del større enn fullformat. Og de kameraene som er i vinden til en «akseptabel» pris i dag er GFX 100 og 50 serien til Fujifilm. (Akseptabel pris kan jo diskuteres…). Når vi snakker om mellomformat med film, brukte vi såkalt 120 film. Den er 60mm høy, og avhengig av kamera ble filmruten eksempel 55 x 55 mm (Hasselblad), 55 x 70 mm (Pentax 67). Fujifilm GFX 100 mellomformat har en brikke som er 44 x 33 mm.


Det vil si en del mindre enn mellomformat som ble med film. Men igjen, er fullformatet 0,79 x av digital mellomformat. HVA BETYR DETTE ved bruk av objektiver? Kort sagt, bruker du en 50 mm brennvidde på et fullformatkamera så har du utsnittet til en 50 mm. Setter du dette objektivet på et APS kamera, må du gange brennvidden med cirka 1,6, altså nå får du et utsnitt med kameraet som er lik en 80 mm kort tele. Derfor pleier jeg å si når jeg blir spurt, «hva er et godt portrett objektiv?» (alt kan jo brukes…men) Har du fullformat så er rundt 80-100 mm et ideelt objektiv, og har du et APS kamera kan du greie deg fort med en 50 mm. Ok,håper det ga noe oppklaring i format, selv om jeg kunne ha skrevet side opp og ned om dette.

Blå, fullformat. Gul, APS Sony. Rosa, APS Canon. Grå, Four Thirds. Hvit, mellomformat. Øverste bilde: Pentax 67 med en sylskarp 45 mm vidvinkel.

Share with your friendsSubmit